Ajankohtaista

KATSO OPTIMISTINEN LUONTO -KESKUSTELUN TALLENNE

Kulttuuriyhdistys Ossi Somma ry:n sihteeri taltioi paneelin

Säveltäjä Kalevi Aho, kuvataiteilija Jan-Erik Andersson sekä kirjailija Anni Kytömäki keskustelevat taiteilijan ja taiteen suhteesta luontoon 23.3.2024 Nokialla Kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa. Tilaisuuden avaa Kulttuuriyhdistys Ossi Somma ry:n puheenjohtaja Paula Hopponen, keskustelua luotsaa emeritusprofessori Yrjö Haila.
Taltiointi: Jouko Nikula

VUOSIKOKOUS VALITSI YHDISTYKSELLE HALLITUKSEN JA TOIMIHENKILÖT

Uutena hallituksen jäsenenä aloittaa Tuula Friman Nokialta

Kulttuuriyhdistys Ossi Somma ry:n vuosikokouksessa valittiin yhdistyksen hallitus ja toimihenkilöt seuraavasti:
Puheenjohtajana jatkaa Paula Hopponen.
Hallituksen varsinaiset jäsenet ovat Tuula Friman, Marketta Haila, Minna Honkasalo, Hannele Kuusela, Jarno Lahtinen, Pertti Mäkinen, Jouko Nikula ja Tuuli Somma.
Varajäseniksi valittiin Marketta Kalmanlehto, Hilkka Korjus, Sina Kujansuu, Marika Lahtinen, Marita Lappalainen, Aila Nyberg, Sinikka Ruohonen ja Maija-Liisa Tenhunen.
Toiminnantarkastajaksi valittiin Lea Krohns ja varatoiminnantarkastajaksi Maria Mattila.

VUOSIKOKOUS JA PANEELI NOKIALLA

Kirjasto- ja kulttuuritalo Virta, Hiomo-sali 23.3.2024

Kulttuuriyhdistys Ossi Somma ry:n avoin vuosikokous järjestetään lauantaina 23.3.2024 kello 12 alkaen Hiomo- salissa Nokialla, osoitteessa Härkitie 6. Tervetuloa, uudet ja vanhat jäsenet!

Samana päivänä, samassa paikassa kello 14-16 on mahdollisuus seurata Optimistinen luonto -paneelia sekä osallistua keskusteluun. Mukana paneelissa ovat säveltäjä Kalevi Aho, kuvataiteilija Jan-Erik Andersson sekä kirjailija Anni Kytömäki, johdattelijana ympäristöpolitiikan emeritusprofessori Yrjö Haila. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

KYNTTILÄKÄVELY VEISTOSPUISTOSSA

Pyhäinpäivänä 4.11.2023 kello18-21

Jo perinteeksi muodostunut Pyhäinpäivän Kynttiläkävely Ossi Somman veistospuistossa tulee taas!

Kynttiläkävely järjestetään taiteilija Ossi Somman sekä siskonsa Seija Ruskon muistolle. Kynttiläkävely on kiitos ja kunnianosoitus Ossi Somman ihmeelliselle taiteelle. Valaisemme veistospuiston Siurossa kynttilälyhdyin ja ulkovaloin. Ossin teokset ja hahmot muuttuvat valontuojiksi pimeydessä.

Kynttiläkävely järjestetään nyt neljättä kertaa yhdessä talon taiteilijatalkkari Maria ”Mara” Mattilan, vapaaehtoisten sekä Kulttuuriyhdistys Ossi Somman toimesta.

Ossin vanhassa ja Maran nykyisessä kotitalossa ja työhuoneella on avoimet ovet. Yläkerran minigalleriassa on esillä Ossin taidetta ja verstaalla pieni kokoelma Maran töitä. Kanttiinista saa lämmintä ja kylmää juotavaa ja lämpimäisiä. Talon uuneissa on tulet. Kynttiläkävely tuo lämpöä ja valoa pimeyteen.

Vapaa pääsy.

~ Tervetuloa ~

Ossi Somman veistospuisto, Siuronvaltatie 617, 37200 Nokia

VIERAILULLA KUUSIO-O-TALOLLA

Kulttuuriyhdistys Ossi Somma Hirvensalossa 25.9.2023

Yhdistyksen hallituksen jäsenet Paula Hopponen, Jouko Nikula  ja Marketta Haila sekä Lea Krohns ja Yrjö Haila vierailivat Jan-Erik Anderssonin Kuusi-o -talolla Turun Hirvensalossa.
Talo on Jan-Erik Anderssonin post-doc työ Taideyliopistolle ja sen ovat suunnitelleet yhdessä arkkitehti Erkki Pitkäranta ja Jan-Erik Andersson. Talon toteutukseen ovat osallistuneet  myös useat taiteilijat kuten Heini Aho, Benjamin Orlov, Riikka Puronen, Kimmo Schroderus, Jenni Tieaho ja Ossi Somma, joilta on saatu veistokset talon kuudelle kulmalle.
Talo kunnioittaa nimensä mukaisesti kuusta materiaalina  ja kuusikulmiota muotona, sillä kuten Jan-Erik Andersson on todennut: luonnossa ei esiinny nelikulmioita.

Teksti: Jouko Nikula Kuvat: Lea Krohns

TALKOOKUVIA

Veistospuiston piharakennuksen siivouksesta 4.10.2023

TALKOOT 4.10.2023

Hauta meressä 1 -veistos on siirretty
28.8.2023 Kuusi-o -taloon Turkuun

Sateisena elokuun päivänä haettiin veistospuistosta Hauta meressä 1 -teos kuvataiteilija Jan-Erik Anderssonin Kuusi-o  -taloon pitkäaikaiseksi lainaksi. Teos  sijoitetaan talon julkisivulle hyllymäiseen tilaan, jossa sitä suojaa metrin pituinen räystäs ja se valaistaan spottivalolla.

Hauta meressä 1 -teos on  betonijalustaan kiinnitetty lasikuituveistos: Ossi sai aiheen Argentiinan sotilasjuntan mereen pudottamista elävistä ihmisistä, joiden jalat oli valettu betoniin.

Teoksen laina-aika on 10 vuotta, ja aikaa voidaan tarvittaessa jatkaa.
Lue Nokian Uutisten juttu täältä.

KATTOREMONTTI VEISTOSPUISTON PIHARAKENNUKSESSA!

Remontti alkaa 10.7.2023, ja valmistuu arviolta elokuun 7.päivä alkavalla viikolla. Remontin aikana vahakabinetti ja muut piharakennuksen tilat on suljettu.

Kuva: Hannele Kuusela

Ida Somman ainutlaatuinen kesänäyttely sekä runoudesta innoittuva Vapaapulsatiivinen konsertti Siuron Knuutilassa 17.-20.7.2023

Juliste: Maria Mattila

Kulttuuriyhdistys Ossi Somman vuosikokous ja seminaari 22.4. Nokialla Kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa

Puhe rauhasta ja pasifismista on nyt, kun Ukrainassa on sota ja Suomi on Naton jäsen, ajankohtaisempaa kuin koskaan.
Miten rauhaa voi puolustaa, kuinka maailman kriisitilanteita voidaan ratkaista, mikä merkitys sodan ja rauhan kysymyksissä on kuvilla, taiteella – entä tavallisen ihmisen toiminnalla?

Lauantaina 22.4. Kulttuuriyhdistys Ossi Somman vuosikokouksen jälkeen järjestettävässä seminaarissa aiheeseen johdattelee kuvataiteen tohtori, kuvataiteilija Jyrki Siukonen.

Keskustelijoina ovat valtiotieteiden tohtori Noora Kotilainen Helsingin yliopistosta sekä sisäministeriön neuvotteleva virkamies Antti Häikiö Nokialta. Kotilainen on tutkinut sotaa, erityisesti sotakuvia ja niiden suhdetta sekä vaikutuksia yksilöön, yhteiskuntaan ja politiikkaan.

Häikiö puolestaan on toiminut kriisinhallinnan parissa 29 vuotta, aloittanut rauhanturvaajana Länsi-Balkanilla ja työskentelee tällä hetkellä siviilikriisinhallinnan parissa eurooppalaisessa huippuosaamiskeskuksessa (European Centre of Excellence for Civilian Crisis Management) , joka seuraa jatkuvasti tilannetta Ukrainassa.

Kulttuuriyhdistys Ossi Somma ry:n vuosikokous ja seminaari 22.4.2023

Kulttuuriyhdistys Ossi Somma ry järjestää vuosikokouksensa Nokialla, Kulttuuri- ja kirjastotalo Virran Hiomo- salissa huhtikuun 22. päivä 2023 kello 12. Vuosikokouksen jälkeen kello 14 seuraa samassa paikassa pidettävä maksuton seminaari, jonka ohjelma tarkentuu myöhemmin.

Kynttiläkävely Veistospuistossa

Kynttiläkävely järjestettiin 5.11.2022 klo 18.00 – 21.00 Penttilässä ja se keräsi
runsaasti kaiken ikäisiä osanottajia vauvasta vaariin. Veistospuisto oli valaistu
lukuisin lyhdyin ja talossa oli avoimet ovet.
Työhuoneella esiintyivät Mara ja Tiina
duo sekä Ngoma. Osanottajat olivat hyvin tyytyväisiä tapahtumaan ja sen tunnelmaan.
Ensimmäistä kertaa Penttilässä olleet kertoivat tulevansa uudelleen myös valoisana
aikana tutustumaan taideteoksiin.

Veistospuiston talkoot 15.10.2022

Yllätykseksemme kyltit eivät suostuneetkaan seisomaan suorassa puiston maaperässä. Niinpä luovat ja neuvokkaat talkoilijat tarttuivat lapioon, rautakankeen, kukkaruukkuihin ja sementinsekoittajaan.

Viimeinen ratsastajapatsas varastoitiin Vantaalla

Taide -lehti 4/2022

Seminaari Knuutilan kartanossa, Siurossa 27.8.2022.

MITÄ TAITEELLE TAPAHTUU? Seminaari Nokian Siurossa.

Keskustelun vauhdittajina ovat kuvataiteilija, kuvataiteen tohtori Jan-Erik Andersson, kuvataiteilija Johanna Häiväoja Suomen Kuvanveistäjäliitosta, kuvataiteilija, kuvataiteen tohtori Jyrki Siukonen ja mediataiteilija Aimo Hyvärinen.
Tavoitteena on nostaa esiin ajankohtaisia kuvataiteilijoiden teosten säilymiseen liittyviä kysymyksiä. Mikä on esimerkiksi taiteilijalta jääneen taiteellisen elämäntyön kohtalo ja miten sitä voidaan vaalia?
Kuvaus ja editointi Jaana Segerberg ©2022