Veistospuisto

Vuonna 1967 Ossi aloitti Nokian kauppalan tilaaman Turkiskauppiaat – veistoksen tekemisen Nokialla, Siuron kylässä, Penttilän koulussa, josta koulutyö oli loppunut.
Ossilla oli käytössä kaksi luokkahuonetta, ja hän kävi Espoosta kolmena päivänä viikossa tekemässä tilaustyötään. Se valmistui vuonna 1969.
Ossi vei Penttilän työtilaansa muitakin teoksiaan säilytykseen.

Ikävä kyllä oikosulusta tai pölyräjähdyksestä syttynyt tulipalo tuhosi koko rakennuksen työtiloineen sekä kaikki teokset. Turkiskauppiaiden pienoismalli ei kuitenkaan sulanut.

Tulelta säästyi yksi rakennus, jossa olivat sijainneet koulun keittola, luokkahuone ja opettajan asunto: nämä tilat Ossi sai käyttöönsä uuden Turkiskauppiaat – veistoksen tekoon.

Turkiskauppiaat valmistui vuonna 1971, jolloin teos pystytettiin Nokian Pirkkalaistorille.

Ossi osti säilyneen koulurakennuksen ja ryhtyi vaimonsa Sinikan kanssa korjaamaan sitä kodiksi ja työhuoneeksi. He muuttivat Espoosta Siuroon vuonna 1975. 

Ossi valittiin kuvanveiston opettajan työhön Kankaanpään taidekouluun, johon hän kulki Siurosta kolmena päivänä viikossa opettamassa. Aikaa jäi siten hyvin myös omaan taiteelliseen työskentelyyn. 

Vähitellen teosten lukumäärä kasvoi, ja Ossi ryhtyi sijoittamaan niitä entiseen koulunpihaan työhuoneensa viereen. Hän suunnitteli sinne myös suurempia kokonaisuuksia kuten Tuolimetsän ja Tuonelan virran. 
Vuosien aikana piha muotoutui kymmeniä veistoksia käsittäväksi veistospuistoksi.

Teksti: Marketta Kalmanlehto