Kulttuuriyhdistys

Kulttuuriyhdistys Ossi Somma ry:n synty
Viimeisinä elinvuosinaan Ossi Somma ryhtyi sisarensa Seija Ruskon kanssa selvittämään, miten erityisesti Siuron Penttilässä sijaitseva veistospuisto ja hänen muukin taiteellinen tuotantonsa saataisiin säilytetyksi tuleville sukupolville. Alustavien selvitysten perusteella näytti siltä, että paras vaihtoehto olisi yhdistyksen perustaminen.

Kulttuuriyhdistys Ossi Somma ry perustettiin Nokialla 8.6.2021 Seija Ruskon aloitteesta. Perustamiskirjan allekirjoittivat Seija Rusko, Hilkka Korjus ja Paula Hopponen.

Yhdistyksen kantava voima Seija Rusko menehtyi 2.10.2021. Hän testamenttasi yhdistykselle mm. Penttilän. Yhdistys toimii Ossi Somman taiteellisen perinnön vaalijana, Penttilän ja veistospuiston haltijana sekä Sommaan liittyvien Penttilässä tai muualla toteutettavien tapahtumien koordinoijana.

Tarkoitus ja toiminta
Yhdistys vaalii Ossi Somman elämäntyötä ja arvokasta kulttuuriperintöä.
Päätehtävä on ylläpitää Ossi Somman veistospuistoa Penttilässä sekä huolehtia siellä sijaitsevista rakennuksista, joista Vahakabinetista yhteistyössä sen omistajan Nokian kaupungin kanssa.
Yhdistys jatkaa Ossi Somman monipuolista kulttuuriaktiivisuutta ja yhteistyötä eri tahojen kanssa.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys tekee Ossi Somman elämäntyötä ja ajattelua tunnetuksi järjestämällä erilaisia tilaisuuksia, sekä julkaisu- ja tiedotustoiminnalla. Tilauksesta ryhmille järjestettävät opaskierrokset veistospuistossa ja ateljeerakennuksessa kuuluvat niinikään yhdistyksen toimintaan.
Yhdistys pyrkii olemaan aktiivisessa yhteistyössä niin Nokian kaupungin kuin erilaisten yhdistysten sekä taidemaailman kanssa, tarvittaessa myös kantaa ottaen.

Kulttuuriyhdistys Ossi Somma ry:n hallitus 2022-2023:

Varsinaiset jäsenet           
Paula Hopponen, Helsinki                       puheenjohtaja
Jarno Lahtinen, Helsinki                           varapuheenjohtaja
Jouko Nikula, Helsinki                             sihteeri
Tuuli Somma, Espoo                                rahastonhoitaja
Marketta Haila, Riihimäki
Minna Honkasalo, Nokia
Hannele Kuusela, Nokia
Mona Ratalahti, Tampere

Varajäsenet
Saila Hurri-Gustafsson, Espoo
Marketta Kalmanlehto, Nokia
Hilkka Korjus, Tampere
Sina Kujansuu, Tampere
Marika Lahtinen, Helsinki
Marita Lappalainen, Helsinki
Pertti Mäkinen, Lavia
Sinikka Ruohonen, Iitti
Maija-Liisa Tenhunen, Nokia

Lea Krohns                                               toiminnantarkastaja
Maria Mattila                                           varatoiminnantarkastaja


Logon tarina
Yhdistyksen logo perustuu kuvanveistäjä Pertti Mäkisen tekemään Kävelevä tuoli -mitaliin. Mitalin aiheena on Ossin taide ja luonne, joita mitalissa onnistuneesti kuvataan. Tällä mitalilla Pertti Mäkinen voitti Suomen Mitalitaiteen Killan vuosikilpailun toisen palkinnon. Pertti Mäkinen lahjoitti aikoinaan mitalin Ossille, ja se on nähtävillä Penttilän Minigalleriassa.

Pertti Mäkinen luonnosteli mitalin pohjalta yhdistyksen logon ja luonnehti sitä seuraavasti: ”Tekstiosuuden voi nähdä yhteisenä (maa)pallonamme, jolta tuoli nousee. On helppoa kuvitella Ossi kävelevänä tuolina tai istumassa sillä. Kaiken yläpuolella rauhankyyhky, joka symboloi sitä ajatusmaailmaa, jota Ossi puolusti loppuun asti ja jonka hän jätti meille perinnöksi. Voisin hyvin kuvitella Ossin lausuvan seuraavaa, jos hän logon näkisi, siurolaisella aksentillaan ÄLÄSNYNOIN; NO MUTTA SEHÄN ON HYVÄ.” 


Yhdistyksen säännöt löydät täältä https://ossisomma.fi/yhdistyksen-saannot/